неділя, 25 березня 2012 р.

В чому полягають відмінності для різних груп платників у випадку перевищення гранично-припустимих масштабів діяльності за показником “обсяг річного доходу”?

Для платників єдиного податку третьої та четвертої груп порушення обмеження щодо максимально-припустимих обсягів доходу, встановлених пунктом 291.4 статті 291 ПКУ, тягне за собою анулювання свідоцтва платника єдиного податку та обов’язкове повернення на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено перевищення граничних обсягів доходу (частина четверта підпункту 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ).
Платники першої та другої груп у разі недотримання обмеження щодо обсягів доходу повинні перейти на загальну систему оподаткування тільки у двох випадках (підпункт 298.2.3 пункту 298.2 статті 298):
- коли сума доходу з початку календарного року перевищить граничну суму доходу, встановлену для  платників третьої групи (3 млн. грн.) - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;
- нездійснення такими платниками переходу на застосування іншої ставки – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.
Разом з тим у випадку, коли платник єдиного податку першої або другої групи  у зв’язку з перевищенням відповідного граничного обсягу доходу своєчасно подає заяву на застосування ставки єдиного податку, встановленої для наступної групи (за умови неперевищення обсягу доходу 3 млн. грн.), - він може залишатися платником єдиного податку.
При цьому незалежно від групи платників суми перевищення підлягають окремому оподаткуванню за підвищеними ставками (15% для платників першої та другої груп та 6 або 10% - для платників третьої та четвертої груп) та окремому відображенню в податкових деклараціях (статті 293 та 296 ПКУ)

Немає коментарів:

Дописати коментар