пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Чи підтверджувати доходи первинними документами?

Тема наявності у єдинників первинних документів для ведення обліку доходів, як і багато інших питань у нашому законодавстві, має досить неоднозначне трактування. Органи податкової служби вважають, що підприємці зобов'язані вести облік на підставі первинних документів. Крім того, платники єдиного податку несуть відповідальність згідно зі ст. 121 ПК за порушення термінів зберігання документів із питань обчислення та сплати податків і зборів (встановлено штраф у розмірі 510грн.).

Отже, виходячи з позиції, що єдинники мали б підтверджувати всі записи у Книзі обліку доходів первинними документами, виникає питання: чим підтвержувати готівковий дохід? Адже платники єдиного податку звільнені від застосування РРО, тому не видають касових чеків і не виписують розрахункових квитанцій. Якщо дохід, отриманий у безготівковій формі, можна підтвердити випискою банку, то з готівкою зовсім не зрозуміло. Якщо підприємець продає товар у роздрібному магазині або на ринку, надає побутові послуги населенню - про які первинні документи може іти мова?

Звернемося за відповіддю до розяснень Мінфіна України (саме ця установа визначає порядок ведення обліку доходів платниками єдиного податку).

Лист Міністерства фінансів України від 29.02.2012 р.
Відповідно до підпункту 296.1.1 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платники єдиного податку першої та другої груп і платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів (далі - Книга) шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.
Форма книги обліку доходів і порядок її ведення (далі - Порядок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. N 1637.

Відповідно до Порядку в Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безкоштовно отримані товари (роботи, послуги).

При відображенні доходів в Книзі факт їх надходження не завжди може бути підтверджений первинними документами, зокрема отримання готівки в оплату товарів (робіт, послуг), тому Кодексом та Порядком не передбачена вимога обов'язковості здійснення записів у Книзі на підставі первинних документів. При цьому дані, наведені в Книзі, є підтвердженням факту одержання доходу і використовуються для складання податкової декларації платника єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

Департамент податкової,
митної політики
та методології бухобліку

Таким чином Мінфін визнав, що:
  • не будь-який дохід може бути підтверджений первинними документами;
  • чинне законодавство не вимагає підтверджувати записи в книзі обліку доходів первинними документами;
  • підтвердженням факту отримання доходу є дані книги обліку доходів.
Отже підприємцю не обов'язково мати первинний документ, що підтверджує отримання доходу в готівковій формі. Досить фактично отриману суму доходу відобразити за підсумками робочого дня в книзі обліку доходів. Нагадаємо, що за несвоєчасне оприбуткування готівкової виручки до підприємця може бути застосовано штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми (Указ Президента України від 12.06.95 р. № 436/95-ВР).

Немає коментарів:

Дописати коментар