понеділок, 26 березня 2012 р.

Штрафні санкції за недоплату єдиного податку

Підприємець - платник єдиного податку другої групи частково не сплатив єдиний податок (0,60 грн.). Який передбачено штраф і в який термін треба його сплатити?

На підставі ст. 300 Податкового кодексу України (ПК) платники єдиного податку несуть відповідальність згідно з ПК за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку.

Єдиний податок сплачується щомісяця авансом не пізніше ніж 20-го числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ст. 295 ПК). Мож­на сплатити податок авансом і за квартал або рік (але не більше як до кінця поточного звітного року).

Стаття 122 ПК свідчить, що не­сплата (неперерахування) підпри­ємцем - платником єдиного подат­ку першої та другої групи авансо­вих внесків єдиного податку в по­рядку та в терміни, визначені ПК, тягне за собою накладення штра­фу в розмірі 50% ставки єдиного податку, обраної платником єди­ного податку.

Якщо, наприклад, у єдинника другої групи ставка єдиного податку 20% від розміру мінімальної зарплати, єдиний податок стано­вить 214,60 грн. Незважаючи на те що підприємець не доплатив лише 0,60 грн., розмір штрафної санкції буде 107,30 грн.

Відповідно до ст. 113 ПК терміни застосування, сплата, стягнення та оскарження сум штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) здійснюються в порядку, визначеному ПК для сплати, стягнення та оскарження сум грошових зобов'язань.
Рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) ухвалюють органи ДПС. У цьому випадку податківці надсилають (вручають) підприємцеві податкове повідомлення-рішення (ст. 116ПК).

На підставі п. 57.3 ст. 57 ПК, у разі визначення грошового зобо­в'язання органом контролю платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом цього терміну такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення органу контролю. У разі оскарження рішення органу контролю про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їхньої наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Тобто підприємець, отримавши повідомлення-рішення, протягом 10 днів зобов'язаний сплатити штраф.

Отже, підприємцеві слід звер­нути увагу на терміни та по­вноту сплати єдиного подат­ку, щоб не платити штрафні санкції.

Немає коментарів:

Дописати коментар