неділя, 25 березня 2012 р.

Яка дата вважається датою отримання доходу суб’єкта господарювання, що застосовує спрощену систему оподаткування?

Згідно з п. 292.6 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями, датою отримання доходу суб’єкта господарювання, що застосовує спрощену систему оподаткування, є дата надходження коштів на його поточний рахунок (у касу), дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та дата фактичного отримання ним безоплатно одержаних матеріальних і нематеріальних цінностей (активів).
Тобто, у випадку отримання протягом податкового (звітного) періоду платником єдиного податку доходів у в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) передбачено застосування касового методу, згідно до якого податкові зобов’язання виникають у момент надхо­джен­ня коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку, незалежно від дати відвантаження товарів (фактичного надання послуг). У випадку безоплатного одержання матеріальних і нематеріальних цінностей (активів) – датою виникнення доходу суб’єкта господарювання є дата їх фактичного отримання. А у випадку списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності – датою виникнення доходу суб’єкта господарювання є дата цього списання.
А згідно п. 292.7 – п. 292.8 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями, вперше за весь час існування спрощеної системи оподаткування в Україні, законодавчо врегульовано питання щодо дати виникнення доходу у платників єдиного податку у випадку:
- здійснення ними торгівлі товарами або послугами з використанням торговельних автоматів чи іншого подібного обладнання, що не передбачає наявності реєстратора розрахункових операцій. Цією датою визначено дату вилучення з таких торговельних апаратів та/або подібного обладнання грошової виручки;
- торгівлі товарами (роботами, послугами) через торговельні автомати, яка здійснюється з використанням жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків, виражених у грошовій одиниці України. Цією датою визначено дату продажу таких жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків, виражених у грошовій одиниці України.


Міністерство фінансів України

Немає коментарів:

Дописати коментар