четвер, 29 березня 2012 р.

Повернення податку на сміття

Чи повертаються суми екологічного податку за тимчасове розміщення побутових відходів, сплачені за податкові періоди 2011 року, у зв'язку із затвердженням наказом ДПС України від 16.12.2011 р. № 258 узагальнюючої податкової консультації зі сплати екологічного податку?

Наказом ДПС України від 16.12.2011 р. № 258 "Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації зі сплати екологічного податку, що справляється за розміщення побутових відходів" визначено, що платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є лише ті суб'єкти гос­подарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах, на викорис­тання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навко­лишнього середовища або його органів на місцях.

Відповідно до п. 43.1 ст. 43 По­даткового кодексу України (ПК) помилково та/або надміру сплаче­ні суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платни­кові, крім випадків наявності в та­кого платника податкового боргу. Пунктом 43.3 ст. 43 ПК передбачено, що обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1 095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Наказом ДПА, Мінфіну та Держказначейства України від 21.12.2010 р. № 974/1597/499, зареєстрованим у Мін'юсті України 29.12.2010 р. за № 1386/18681, затверджено Порядок взаємодії ор­ганів державної податкової служби, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення плат­никам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань (далі - Порядок).

Згідно з п. 5 Порядку повернен­ня помилково та/або надміру спла­чених сум грошових зобов'язань у випадках, передбачених податковим законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податків (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються органом ДПС на підставі поданої плат­ником податків податкової декла­рації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподаткову­ваним доходом платника подат­ку), яка може бути подана протя­гом 1 095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаче­ної суми.

У разі якщо в майбутніх по­даткових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПК) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на момент подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 СТ.50ПК).

Отже, платникові екологічного податку здійснюється повернення за минулі податкові періоди 2011 року сум екологічного податку за тимчасове розміщення побутових відходів на підставі поданої до органу ДПС заяви про повер­нення помилково та/або надміру сплачених сум екологічного по­датку, за умови подання уточню­ючих податкових декларацій еко­логічного податку, у яких відо­бражені суми зменшення податко­вих зобов'язань за минулі подат­кові періоди 2011 року.

Обов'язковою умовою для здій­снення такого повернення на роз­рахунковий рахунок платника у відповідному банку є відсутність у платника податкового боргу. Тобто за наявності в платника податкового боргу з інших податків і зборів, визначених ПК, повернення переплати проводиться лише після повного погашення податкового боргу платником податків. При цьому суму переплати платник податків має право використовувати для погашення податкового боргу, подавши відповідну заяву на пога­шення податкового боргу.

Щодо скасування податкових повідомлень-рішень, застосованих до суб'єкта господарювання за не­подання або несвоєчасне подання податкових декларацій екологічно­го податку за тимчасове розміщення небезпечних і побутових відходів за минулі податкові періоди 2011 року, і повернення сплачених сум, то відповідно до ст. 56 ПК рішення, ухвалені органом контролю, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

ДПС України

Немає коментарів:

Дописати коментар