середа, 28 березня 2012 р.

Вид доходу підприємця-«спрощенця» підтверджується тільки записами в Книзі обліку

Лист Мінфіну від 29.02.2012 р.

Спрощена система оподаткування вже давно не є спрощеною, а на сьогодні податкова наполегливо веде всіх підприємців до того, що «первинка» настільки ж необхідна для «спрощенців», як і для юросіб.
Згадаймо хоча б зовсім недавнє думку про те, що «спрощенці» несуть на собі тягар відповідальності за сплату ПДФО при купівлі у фізосіб товарів (робіт, послуг) у відсутності на них відповідних документів.

Але якщо з цим багато хто вже практично змирилися (хоча сам підхід обурює своєї фіскальної), все ж питання, пов'язані з доходом «спрощенців», поки не піднімалися.

Але це поки ...

Відповідно до Порядку ведення Книги обліку доходів в ній відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та / або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безкоштовно отримані товари (роботи, послуги).

Мінфін звертає увагу на те, що при відображенні доходів в Книзі факт їх надходження не завжди може бути підтверджений первинними документами, зокрема отримання готівки в оплату товарів (робіт, послуг). Насправді, підприємець зобов'язаний оформляти первинні документи при реалізації товару (роботи, послуги) тільки на вимогу покупця. Тому Кодексом та Порядком не передбачена вимога обов'язковості записів у Книзі на підставі первинних документів. При цьому дані, наведені в Книзі, є підтвердженням факту одержання доходу і використовуються для складання податкової декларації платника єдиного податку.

Ми однозначно підтримуємо думку Мінфіну, але пам'ятаючи вищенаведену історію питання про витрати, вже насторожує сам факт порушення питання оформлення первинки за доходами спрощенців. Оскільки по суті нічого крім запису в Книзі не підтверджує виду діяльності від якого отримано дохід спрощенцем. Відповідно немає підтвердження, що підприємець отримав дохід від тієї діяльності яку він має право здійснювати на єдиному податку (у тій чи іншій групі єдиного податку).

Але ще раз підкреслюємо, згідно НКУ записів Книги обліку достатньо для підтвердження виду діяльності від якого отримано виручку і підтверджувати первинними документами отримання готівки в оплату за товар (роботу, послугу) при відображенні цієї суми в Книзі не передбачено жодними нормативними документами. Це ж стосується і доходів, отриманих на розрахунковий рахунок підприємця. У свою чергу, сподіваємося, що податкова і далі буде мириться з відсутністю підтвердження отриманих доходів і не буде вимагати первинку по виручці всупереч нормам ПКУ.

Наталія Канарьова, Наталія Катеринець, «Дебет-Кредит»

Немає коментарів:

Дописати коментар