понеділок, 26 березня 2012 р.

Чи треба 2012 року реєструвати оренду житла в реєстрі речових прав (у БТІ)?

У цьому випадку слід розглядати питання реємтрації речового права за договором оренди житлової нерухомості.

У Цивільному кодексі України (далі - ЦКУ), що регулює відноси­ни, пов'язані з наймом (орендою), застосовуються різні правові кон­струкції залежно від статусу май­на* яке може бути предметом до­говорів найму (оренди). Глава 58 "Найм (оренда)" ЦКУ містить по­ложення про найм будівлі або ін­шої капітальної споруди (їхньої окремої частини). Водночас окре­мою гл. 59 "Найм (оренда) житла" ЦКУ врегульовані відносини, пов'язані з укладенням договору саме щодо такого виду нерухомо­го майна, як житло.

Відповідно до ЦКУ житло як об'єкт нерухомості виділене в окрему правову категорію й не може ототожнюватися з об'єктами, речові права, за якими виникають наа підсгтавах, визначених гл. 58 ЦКУ.

Отже, ЦКУ встановлює різні підходи до регулювання відносин найму (оренди) залежно від цільо­вого призначення об'єктів нерухо­мого майна.

У Методичних рекомендаціях стосовно державної реєстрації права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спо­рудами, їх окремими частинами, затверджених наказом Мін'юсту України від 13.10.2010 р. № 2500/5;, роз'яснено, що норми законодавства щодо обов'язкової реєстрації права користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою не поширюються на правовідносини, що виникають за договорами найму (оренди) житла, через те що такі об'єкти нерухомості мають різне цільове призначення.

Тобто в разі оформлення оренди житла (квартири, житлового будинку) речове право за договором оренди не підлягає державній реєстрації незалежно від терміну, на який укладено договір.

Продовжуючи міркування, мо­жемо стверджувати, що на договори оренди житла не поширюються й вимоги ст. 793 і 794 ЦКУ, які передбачають нотаріальне посвідчення та державну реєстрацію самого договору оренди.
Отже, договір оренди житла не підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню та державній реєстрації незалежно від терміну, на який договір укладається. Проте, за бажанням однієї із сторін, договір оренди житлового приміщення може бути нотаріально посвідчений.

Олена ЧЕРКАСОВА, юрист

Немає коментарів:

Дописати коментар