неділя, 25 березня 2012 р.

Що є доходом для платника єдиного податку, у разі надання ним послуг, виконання робіт за посередницькими договорами?

Відповідно до п. 292.4 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, у разі надання суб’єктами господарювання (як фізичною особою-підприємцем, так і юридичною особою), що застосовують  спрощену систему оподаткування, послуг (виконання робіт) за договорами доручення (які застосовуються згідно з главою 68 Цивільного кодексу України (ЦКУ)), транспортного експедирування (які застосовуються згідно з главою 65 ЦKУ, ст. 316 Господарського кодексу України (ГKУ)) або за агентськими договорами  (які застосовуються згідно зі ст. 297 ГKУ), доходом є лише сума їх винагороди як повіреного (агента). А кошти або вартість майна, що можуть надходити платнику єдиного податку як повіреному або агенту в межах договорів доручення, транспортного експедирування або агентських договорів, у його доходах не враховуються.
Необхідно звернути увагу, що вищезазначений перелік посередницьких договорів, за якими доходом платників єдиного податку є лише сума їх винагороди як повіреного (агента) – є виключним.
Тому, виходячи  з норм п. 292.4 ст. 292 ПКУ, у разі надання суб’єктами господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, послуг (виконання робіт) за іншими посередницькими договорами, (тобто окрім договорів доручення, транспортного експедирування або агентських договорів),  наприклад, договорами комісії, платник єдиного податку повинен віднести до свого доходу не тільки суму винагороди, а й усю суму коштів або вартість майна, що надходять йому як посереднику (комісіонеру) за цими договорами.

Міністерство фінансів України

Немає коментарів:

Дописати коментар