вівторок, 27 березня 2012 р.

ПФУ про звітність загальносистемників

На підставі яких даних підприємець повинен заповнити таблицю 1 - за щомісячними підсумками згідно з Книгою обліку доходів і витрат чи середньомісячним доходом згідно з податковою декларацією?


Лист Пенсійного фонду N 4889/03-30 від 29.02.2012 р.

Пенсійний фонд України розглянув лист про подання річної звітності фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, що знаходяться на загальній системі оподаткування, і повідомляє.

Пенсійний фонд України розглянув лист від 26.01.2012 р. N 8 про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та подання річної звітності фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, що знаходяться на загальній системі оподаткування, і повідомляє.
Обчислення сум єдиного внеску зазначеними платниками здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій.

Фізичні особи - підприємці, крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, формують і подають до органів Пенсійного фонду звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. N 22-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01.11.2010 р. за N 1014/18309 (далі - Порядок), за себе і таблицю 4 додатка 5 до Порядку за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності .

У графі 2 таблиці 1 додатка 5 до Порядку "Сума чистого доходу (прибутку), яка заявлена в податковій декларації фізичної особи - підприємця" платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців. При цьому сума чистого доходу за рік повинна відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленого у податковій декларації.

У графі 3 таблиці 1 додатка 5 до Порядку "Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини" платником відображається самостійно певна сума доходу в розрізі кожного місяця відповідного року, в межах максимальної величини.

У графі 4 таблиці 1 додатка 5 до Порядку "Розмір єдиного внеску" вказується розмір єдиного внеску, встановлений законодавством для обов'язкової сплати, - 34,7 %, а при добровільній участі у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності - 36,6 %, у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві - 36,21 %, у всіх видах загальнообов'язкового державного соціального страхування - 38,11 %.

У графі 5 таблиці 1 додатка 5 до Порядку "Сума нарахованого єдиного внеску" відображається сума, яка визначається як добуток відповідного розміру єдиного внеску на суму, зазначену в графі 3 в розрізі кожного місяця.



Директор департаменту
надходження доходів
В. Литвиненко




Отже, ПФУ вважає, що під час заповнення таблиці 1 у графі 2 підприємець самостійно визначає розмір щомісячного доходу протягом року; головне - щоб загальна сума за рік відповідала даним, зазначеним у податковій деларації.

Немає коментарів:

Дописати коментар