вівторок, 27 березня 2012 р.

МАФ не є нерухомістю

Чи є МАФи нерухомістю? Чи поширюється на надання їх в оренду обмеження в 300 м2? Який КВЕД зазначати під час надання в оренду МАФів?

У чинному законодавстві за­мість терміна МАФ (мала архі­тектурна форма) використовуєть­ся термін "тимчасова споруда". Закон України від 17.02.2011 р. № 3038-УІ "Про регулювання містобудівної діяльності" (ч. 2 і 4 ст. 28) трактує тимчасову споруду торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності як одноповерхову споруду, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визна­чених технічним регламентом бу­дівельних виробів, будівель і спо­руд, і встановлюється тимчасово без улаштування фундаменту. МАФами вважаються декоратив­ні споруди, що використовуються для поліпшення естетичного ви­гляду громадських місць (лавки, фонтани, скульптури, дитячі ігрові майданчики тощо).

Згідно з п. 14.1.105 ст. 14 По­даткового кодексу України для ці­лей оподаткування поняття "май­но" розуміється в значенні, наведеному в Цивільному кодексі України (далі-ЦКУ).

Статтею 181 ЦКУ передбачено, що нерухомим майном (нерухомістю) є земельні ділянки та об'єкти, розташовані на них, переміщення яких неможливе без пошкодження або знищення. Нерухомість за своєю природою індивідуально визначена й не може вільно переміщати ся в просторі, тому що має стаціо­нарний фундамент.

Цивільне законодавство пе­редбачає залежність прав на зе­мельну ділянку від прав на не­рухомість. Крім того, ЦКУ пе­редбачено державну реєстрацію прав на нерухомість.

Згідно із Законом України від 01.07.2004 р. № 1952-ІУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх об­межень" нерухоме майно - це зе­мельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможли­вим без їхнього знецінення та зміни призначення.

Тимчасові споруди фундамен­ту не мають, тому державній реє­страції в БТІ не підлягають.

ЦКУ містить спеціальні прави­ла надання нерухомості в оренду, які не поширюються на тимчасові споруди (кіоски, лотки, павільйони та інші подібні конструкції).

Порядок провадження торговельної діяльності та правила торго­вельного обслуговування населення (затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833) пропонують користуватися визначеннями, на­веденими в ДСТУ 4303:2004.
Відповідно до ДСТУ 4303:2004 павільйон - це торговельний об'єкт у роздрібній торгівлі, при­значений для організації продажу товарів кінцевим споживачам, розміщений в окремій споруді полегшеної конструкції та має тор­говельну залу для покупців;

кіоск - торговельний об'єкт для організації роздрібного продажу товарів, який має постійне просто­рове місце, займає окрему закриту споруду некапітального типу на одне робоче місце без торговельної зали для покупців та додаткової площі для розміщення запасу товарів;

палатка - торговельний об'єкт збірно-розбірної конструкції для організації роздрібного продажу товарів, без торговельної зали для покупців, на одне або декілька ро­бочих місць із товарним запасом на один день торгівлі;

лоток - торговельний об'єкт для організації роздрібного про­дажу товарів обмеженого асор­тименту з використанням для їх­нього викладення відкритого при­стосування збірно-розбірної кон­струкції, що легко переміщується з місця на місце.

Отже, тимчасові споруди (які не мають фундаменту й переміщення яких можливе «без їхнього знецінення та зміни призначення) не вважаються нерухомістю й на них не повинні розповсюджуватися обмеження щодо площі (не більше ніж 300 м2 нежитлової нерухомості) під час надання в оренду підприємцями - платниками єдиного податку.

Проте в п. 1.4 Порядку розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності,затвердженого наказом Мінрегіо-ну України від 21.10.2011 р. № 244 (опубліковано в "Приватному підприємці" № 24 за 2011 р.), зазначено, що тимчасова споруда для провадження підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей площею не більше ніж 30 м2 по зовнішньому контуру.

Отже, тимчасова споруда не може бути розміром більше ніж 300 м2, інакше вона не буде вважатися тимчасовою. У разі якщо в підприємця набереться 11 кіосків по 30 м2, які він захоче здавати в оренду, йому ніщо не заважає бути платником єдиного податку на тій підставі, що тимчасові споруди, до яких належать і кіоски, не є нерухомістю.

Якщо добирати КВЕД під на­дання тимчасових споруд в орен­ду, вважаємо, що правильними будуть позиції: 74.87.0 "Надання інших комерційних послуг" за КВЕД-2005 і 82.99 "Надання інших додаткових комерційних послуг" за КВЕД-2010, оскільки спеціального коду для такої діяльності КВЕД не передбачено.

Немає коментарів:

Дописати коментар